Onderzoek KPMG en Erasmusuniversiteit: De ROI van coaching is onverminderd positief!


Voor onderzoekers is het een grote uitdaging om de toegevoegde waarde van coaching uit te drukken in een geldbedrag: de zogenaamde ‘Return on Investment’ (RoI). Dit is een bijzonder riskante bezigheid, omdat het een kwantitatieve inschatting vraagt van een grotendeels kwalitatief fenomeen en bovendien sterk afhangt van de concrete vraagstelling.

Amerikaanse onderzoekers kwamen tien jaar geleden tot enorm hoge schattingen: 570% (McGovern et al., 2001) tot 600% (Fischer, 2001). De Nederlandse deelnemers aan het onderzoek van KPMG werd de volgende vraag voorgelegd: ‘Als u de toegevoegde waarde van het coachingtraject in een percentage van de kosten moet uitdrukken, wat is dan de waarde?’ Als de kosten van het traject op 100% worden gesteld, kwamen de deelnemers op een gemiddelde RoI van 180%. Dat is lager dan in de Verenigde Staten, maar nog steeds bijzonder hoog.

De Return on Investment van executive coaching is dus hoog, maar waar bestaat dat dan uit? Het nut van executive coaching kan per persoon sterk verschillen. Onderzoek naar executive coaching heeft de volgende resultaten naar voren gebracht: (1) toegenomen productiviteit – onder andere door verminderd ziekteverzuim – en daarmee hogere effectiviteit van executives, (2) betere relatie met collega’s na afloop van het coachingtraject, (3) meer voldoening in het werk, (4) meer zelfinzicht en (5) het beter behalen van doelen.